Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető!

 

 

Tájékoztatom Önöket és egyben felhívom figyelmüket a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rend.) rögzítettekre:

 

 

2021. január 1. napjától a vendéglátóhelyek tekintetében egy korszerű és új besorolási rendszer jött létre, amely segítségével megtörtént a vendéglátóhelyek felülvizsgálata. Az Áfa törvény, az üzemeltetők fő tevékenysége, és a hatályos jogszabályok szinkronizálásával létrejött új besorolások a következők:

 

 

étterem;

 

büfé;

 

cukrászda;

 

kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;

 

italüzlet, bár;

 

zenés-táncos szórakozóhely;

 

munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;

 

gyorsétterem;

 

rendezvényi étkeztetés;

 

alkalmi vendéglátóhely

 

mozgó vendéglátóhely.

 

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (a továbbiakban: MTÜ) és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása. Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

 

 

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

 

 

Az új rendszer 2021. január 1. napjától alkalmazásra került. A Korm. rend. 31. §-ban foglaltak értelmében a 2021. január 1-ig bejelentett, már működő vendéglátó üzletek üzemeltetői kötelesek legkésőbb 2021. március 31-ig bejelenteni a jegyzőnek, hogy milyen típusú vendéglátóhelyet üzemeltetnek. Minden olyan kiskereskedelmi üzletnek is kötelező az adatszolgáltatás teljesítése, amely vonatkozásában a tevékenység jellegénél a vendéglátást is megjelölte.

 

 

Bejelentésükhöz Hivatalunk elkészített egy bejelentő nyomtatványt, melyet elérhetnek a " Vendéglátóhelyek vendéglátó üzlettípusba sorolása nyilatkozat" link alatt.

 

 

A fentiekre tekintettel kérem a bejelentés kitöltését és legkésőbb 2021. március 31. napjáig a Napkori Polgármesteri Hivatalba történő eljuttatását - az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - elektronikus úton az e-papír alkalmazással (https://epapir.gov.hu):

 

Menete:

 

Ügyfélkapus bejelentkezés

 

 

Cég esetén szükséges megjelölni: "Cégkapuból küldve szeretnék e-papírt beküldeni"

 

 

Témacsoportnál kérem válassza ki: "Önkormányzati igazgatás"

 

 

Ügytípusnál kérem válassza ki: "Kereskedelmi ügyek"

 

 

Címzett: Napkor Nagyközség Önkormányzata

 

 

Hivatkozási szám: kereskedelmi nyilvántartási szám (a mező kitöltése nem kötelező!)

 

 

 

 

Csatolmányként kérem, mellékelje a kitöltött bejelentést és ügyeljen a csatolmány hitelesítésére.

 

 

Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét és az adatszolgáltatás határidőre történő teljesítését. Amennyiben kérdése merülne fel, kérem forduljon bizalommal a Napkori Polgármesteri Hivatal kereslkedelmi ügyintézőjéhez a 0642337-742 (107 mellék) telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

Tömpéné Orosz Anita

 jegyző

Vendéglátóhelyek vendéglátó üzlettípusba sorolása nyilatkozat

Írta: Super User
Kategória: Uncategorised
Készült: 2021. március 25. csütörtök, 09:07
Megjelent: 2021. március 25. csütörtök, 09:07
Találatok: 3142

Napkor Nagyközség weboldala